Pada 2019 Google melancarkan telefon bimbit yang lebih mampu milik, Pixel 3a dan nampaknya akan menjadi susulan pada tahun 2020, versi yang lebih murah daripada Pixel 4.

Tetiris di media sosial untuk Google Pixel 4a telah mula muncul, jadi kami akan membincangkan dan meramalkan isu ketirisan peranti ini sehingga ke hari pelancarannya.

Ramalan: Tarikh pelancaran dan harga

 • Dilancarkan pada 12 May 2020
 • Harga RM1800-RM2200

Semasa pelancaran Pixel 3a, ianya diumumkan di Google I/O 2019, dan Google telah mengesahkan bahawa I/O 2020 akan berlangsung pada 12-14 Mei, jadi kami meramalkan bahawa Pixel 4a mungkin akan diumumkan pada 12 Mei 2020.

Tidak ada khabar angin mengenai harga, tapi itulah titik utama peranti ini. Google menurunkan harga pada Pixel 4, jadi kemungkinan 4a lebih murah daripada 3a yang berharga RM2,200 semasa pelancarannya.

Ramalan: Reka Bentuk

Image result for pixel 4a price"
Tertiris Pixel 4a: Gambar: AndroidCentral
 • 144.2 x 69.5 x 8.2mm
 • Didatangi dengan 3 warna

Terima kasih kepada beberapa penyenaraian terperinci, kami mempunyai ramalan tentang apa yang akan terlihat pada peranti ini. Ia tidak akan ada terlalu banyak kejutan, tetapi perlu dinyatakan bahawa dimensi yang diberikan menunjukkan bahawa ia lebih kecil daripada Pixel 3a. Walau bagaimanapun, paparan – akan menjadi skrin penuh tanpa kelebaran pada atas dan bawah skrin seperti dilihat pada Pixel 4.

Terdapat pengimbas cap jari di belakang, tetapi belum diketahui apa bahan digunakan untuk badan. Pembuat awal memberikan rupa halus seperti polikarbonat, dan YouTuber Dave Lee mengesahkan bahawa ini adalah yang akan berlaku.

Juga menarik adalah bahawa Google kelihatan tidak akan mengguna dua lensa kamera yang jelas di sini, dengan kamera tunggal dan flash di perumahan hitam di belakang. Itu sekurang-kurangnya memberikan beberapa kaitan reka bentuk keluarga kepada Pixel 4. Dikhabarkan bahawa hanya ada satu saiz pada tahun 2020 dan kami rasa keputusan yang tepat jika Google tidak membuat varian XL pada 4a.

Terdapat juga tiga warna yang kami ramalkan: hitam, putih dan biru cair.

Satu terperinci yang menarik adalah headphone jack 3.5mm akan dikekalkan. Ini sangat bagus!

BACA: Kenapa Google Pixel Tidak Masuk Malaysia Secara Rasmi?

Ramalan: Paparan

 • Paparan 5.81 inci
 • Punch hole camera
 • OLED skrin

Paparan pada Pixel 4a dijangka menjadi rata, dengan kelebaran yang menjadi nipis dan tidak mempunyai takuk. Sebaliknya, akan ada punch hole untuk kamera depan, seperti peranti Samsung Galaxy 10e.

Tidak ada khabar angin mengenai resolusi Pixel 4a, tetapi kemungkinan 1080p. Walaupun tidak ada perincian mengenai teknologi paparan kami mengesyaki ia bakal menggunakan OLED.

Ramalan: Spesifikasi Hardware

 • Qualcomm Snapdragon 765, 5G
 • Qualcomm Snapdragon 730, 4G

Penemuan beberapa kod nama terbaru – Sunfish, Bramble – sesuai dengan kod nama untuk peranti Pixel, bersama dengan butiran hardware. Butiran terperinci ini termasuk Qualcomm Snapdragon 765, platform bersepadu 5G baru yang dilancarkan pada tahun 2020. Ini menunjukkan bahawa terdapat 5G Pixel 4a dalam pembangunan.

Terdapat juga ura-ura model Snapdragon 730, yang akan menjadi 4G, jadi mungkin terdapat pilihan, atau variasi yang berbeza untuk negara yang berbeza.

Selain itu, kemungkinan 2 varian spesifikasi akan diumumkan iaitu 4gb RAM/64gb ROM dan 6gb RAM/128gb ROM seperti peranti.

Ramalan: Kamera

Pixel 4a menggunakan punch hole camera.
 • 12.2 megapixel kamera belakang + penstabilan imej optik + AI
 • 8 megapixel kamera hadapan

Berdasarkan penyenaraian, kita dapat melihat kamera tunggal di perumahan belakang, bersama dengan flash LED. Kita menganggap bahawa ini adalah unit kamera yang sama seperti Pixel 4 dan bezanya ia menggunakan satu lensa kamera sahaja.

Dalam erti kata itu, kami meramalkan sensor 12.2 megapiksel 1.4μm dengan lensa f / 1.7 dan penstabilan imej optik. Ia mungkin akan mempunyai semua kemahiran AI Pixel 4, untuk Pencahayaan Malam.

Kamera hadapan di paparan mungkin dibangunkan dengan sensor 1.22μm 8 megapixel dengan lensa f / 2.0 dan beberapa kemahiran bokeh yang luar biasa.

Khabar angin Google Pixel 4a: Apa yang berlaku setakat hari ini?

Berikut adalah khabar angin yang ada pada Pixel 4a setakat ini.

24 Januari 2020: Kod nama Pixel terdapat di aplikasi Google Camera selepas dikemas kini

Kod nama untuk peranti Pixel 4a telah ditemui oleh Pemaju XDA, kali ini dalam kod dari aplikasi Google Camera baharu. Dalam kes ini, mereka muncul dalam rentetan yang dipanggil “pixel_20_mid_range” pada dasarnya mengesahkan bahawa Bramble dan Sunfish adalah dalam satu Pixel yang sama.

23 Januari 2020: Tarikh Google I/O 2020 diumumkan

Google telah mengesahkan tarikh untuk persidangan Google I/O. Tahun lepas sebuah peranti Pixel 3a dilancarkan pada persidangan ini.

17 Januari 2020: Google Pixel 4a mungkin dilancarkan dengan varian 5G

Kod nama bersama-sama dengan butiran platform perkakasan telah ditemui, yang menunjukkan bahawa peranti Qualcomm Snapdragon 765 sedang dalam pembangunan, yang bermaksud peranti ini akan menggunakan 5G. Terdapat tiga kod nama, jadi kita dapat melihat tiga peranti Pixel 4a.

7 Januari 2020: Ketirisan Phone Case untuk peranti Pixel 4a

Pixel 4a case leak image 1
Phone case Pixel 4a. Gambar: pocket-lint
Pixel 4a case leak image 3
Phone case Pixel 4a. Gambar: pocket-lint

3 Januari 2020: YouTuber mendakwa satu saiz, tiga warna

Seorang youtuber, Dave Lee mendakwa mempunyai beberapa maklumat dari orang dalam yang bekerja untuk membangunkan Pixel 4a, dia mengatakan tidak ada Pixel 4a XL dan mempunyai tiga warna yang unik.

Sumber: [1]

Sumber gambar paparan: Dave Lee