Kumpulan Pro-Anwar Ibrahim, Otai Reformis berkata tidak ada yang boleh dibanggakan sejak 20 bulan lalu di bawah pemerintahan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Pengerusi Otai Reformis Dr Idris Ahmad berkata perkara yang sama boleh dikatakan untuk mementingkan menteri Kabinet yang diketuai oleh Mahathir.

“Jika sebuah syarikat mempunyai CEO baru, mereka diberi tempoh masa enam bulan. Ia sudah setahun setengah tetapi tidak ada tanda-tanda bahawa ada perkara yang bertambah baik berlaku.

Menurut Free Malaysia Today di forum Reformis Otai, Idris berkata sebahagian besar menteri-menteri ini adalah menyebelahi Mahathir dan tidak mahu bercakap mengenai tarikh peralihan kuasa kepada perdana menteri yang akan datang.

“Gaya Mahathir adalah untuk menunggu mereka membuat kesilapan”

Image result for mahathir

Mahathir baru-baru ini berada di bawah tekanan untuk menentukan tarikh penyerahan kuasa kepada Anwar, seperti yang dipersetujui oleh pemimpin PH sebelum pilihan raya umum 2018.

Perdana menteri, yang kembali ke jawatan tertinggi selepas kemenangan PH pada pilihan raya umum 2018, telah berulang kali menyatakan bahawa dia akan menyimpan kata-katanya untuk meletak jawatan selepas kira-kira dua tahun.

Mahathir baru-baru ini mencadangkan supaya penyerahan boleh berlaku selepas sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik di Kuala Lumpur pada bulan November.

Sementara itu, Shahbudin Husin, pengarang “Anwar PM ke-8”, mendakwa majlis presiden Pakatan Harapan tidak berfungsi dengan baik kerana ia gagal menetapkan tarikh peralihan kuasa.

BACA: Syed Saddiq Respon Dakwaan Terlibat Dengan Parti Dadah

“Bagaimanakah majlis ini dapat memilih calon perdana menteri dan peruntukan kerusi tetapi tidak dapat menentukan tarikh peralihan kuasa?

“Bermula malam ini, kita akan mula bergerak untuk tarikh yang ditetapkan, seperti yang dijanjikan oleh Mahathir,” katanya, sambil menambah bahawa pentadbiran kerajaan tidak akan terjejas sekiranya majlis menetapkan tarikh tertentu.