Tesla, sebuah syarikat automotif dan tenaga Amerika Syarikat, mengumumkan program bug bounty dengan menawarkan 1 juta USD dan kereta percuma kepada mana-mana penyelidik keselamatan atau penggodam yang boleh menggodam kereta Model 3 mereka.

Tahun lepas, pasukan penyelidikan keselamatan bernama Fluoroacetate memenangi Tesla Model 3 dan 35,000 USD kerana berjaya mendedahkan kelemahan dalam sistem infotainment Tesla.

Menurut Elon Musk, ia akan dipaparkan dalam acara penggodaman Pwn2Own, yang akan diadakan di Vancouver pada Mac 2020.

BACA: Data Saintis: Pekerjaan Paling Seksi Pada Abad ke-21

Acara bug bounty membantu syarikat untuk menguji dan memperbaiki sistem keselamatan mereka. Menurut beberapa pakar keselamatan siber, kereta Tesla sukar digodam.

David Kennedy, Ketua Pegawai Eksekutif TrustedSec, berkata, “Tesla berada di jalan untuk menjadi kereta yang paling selamat. Saya tidak fikir mereka berada di tahap itu lagi, tetapi saya fikir mereka pasti berusaha untuk itu. “

Fungsi Tesla lebih seperti firma teknologi kerana ia diketahui mempunyai sistem operasi sendiri. Syarikat itu kerap menghantar kemas kini kepada kereta pelanggan, termasuk ciri-ciri baru kemas kini keselamatan.