Timbalan Menteri Besar Kelantan Mohd Amar Abdullah mengulangi alasannya untuk kerajaan negeri menggunakan sebuah kereta Mercedes-Benz untuk pegawai tingginya.

Berikutan bahawa perkara ini tidak sepatutnya jadi isu, pemimpin PAS bertanya: “Adakah kami sepatutnya menggunakan Perodua Viva?

Beliau teringat bagaimana menteri besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat ingin menjual kereta rasminya, yang juga Mercedes-Benz, selepas tercetusnya kecaman.

Mohd Amar berkata beliau telah menasihati Nik Aziz supaya tidak berbuat demikian dan mengabaikan kecaman.

“Jika orang mahu mengecam, biarkan mereka berbuat demikian. Memang munasabah kereta itu untuk menteri besar dan exco-exco, “tambahnya.

Semalam, Mohd Amar berkata kerajaan negeri telah membeli sejumlah 14 buah kereta Mercedes-Benz dengan saiz enjin yang berbeza tetapi tidak pasti jumlah kosnya.

Image result for S450L AMG Line
Gambar: Carsguide

Walau bagaimanapun, kereta rasmi Menteri Besar Ahmad Yakob adalah S450L AMG Line dengan harga yang dilaporkan melebihi RM600,000.

Mohd Amar juga berhujah bahawa kereta baru akan lebih murah untuk diselenggarakan daripada kereta rasmi Proton Perdana sebelum ini, yang berusia lebih dari satu dekad.

BACA: Saya Letak Jawatan Sekarang Jika Itu Yang PH Mahu – Dr Mahathir


 

‘Ini bukan soal nak menunjuk kemewahan’

Sementara itu, timbalan menteri besar memberitahu media di Kota Bahru hari ini bahawa, Nabi Muhammad sendiri menggunakan “unta terbaik” yang dikenali sebagai “al-Qaswa”.

Dalam tempoh itu, beliau menambah, unta itu dianggap sebagai haiwan yang “terbaik, paling mahal dan terpantas”.

“Anda mesti faham … kereta Mercedes-Benz bukan untuk menunjuk atau kemewahan.

“Jika anda mempunyai wang, adakah anda tidak boleh menggunakan Merc? Ini sama, bukan untuk kemewahan. Kereta itu milik kerajaan negeri, anda mesti faham, “katanya.

Memetik contoh lain, beliau menceritakan bagaimana seorang gabenor selepas masa Nabi Muhammad dituduh memimpin gaya hidup mewah.

Apabila dipanggil untuk penjelasan, beliau berkata, gabenor mengaku kepada khalifah bahawa dia tinggal di rumah besar dan memakai pakaian mahal.

Bagaimanapun, katanya, gabenor menjelaskan bahawa dia perlu berbuat demikian kerana dia tinggal di kawasan kejiranan yang terdiri daripada orang-orang elit Rom dan Persia.

Oleh itu, katanya, gabenor perlu memaparkan kehebatan pemimpin Islam juga.

Kontroversi Mercedes-Benz muncul berikutan pemimpin PAS yang mengkritik cadangan kerajaan Pakatan Harapan untuk membeli kenderaan Toyota Vellfire untuk menteri dan pegawai kanan kerajaan.

Related image
Tak jadi beli Vellfire, pakai Perdana pun dah cukup. Gambar: Malaymail

Bagaimanapun, pada 9 Jan, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata para menteri akan terus menggunakan kereta Proton Perdana sebagai kenderaan rasmi.

Sementara itu, Pejabat Menteri Besar Kelantan juga menafikan cadangan bahawa ia telah menggunakan peruntukan istimewa kerajaan persekutuan untuk membeli kereta Mercedes-Benz.

Sumber: malaysiakini