Bagi peminat seni mempertahankan diri, siap sedia kerana sebuah hotel bertemakan Bruce Lee akan dibuka di Sabah pada tahun 2021.

Terletak di Penampang, Hotel 4.5 bintang itu akan menjadi yang pertama dan membanggakan di dunia dengan 559 bilik dan suite bersama hiasan yang diilhamkan dari pelakon Enter the Dragon itu.

Peminat Bruce Lee juga boleh mengambil cawan di ruang tamu yang bernama “The Dragon” di hotel ini sebelum menikmati pelbagai kemudahan seperti taman tema dalaman, dewan makan, kolam infiniti, dan bar atas bumbung tertinggi di Sabah dan Sarawak.

Image result for bruce lee hotel
Pelancaran hotel bertemakan Bruce Lee dari Thena City. Gambar: The Star

Hotel ini merupakan sebahagian daripada projek pembangunan bernilai RM1 bilion oleh Thema City yang juga termasuk D’60s.

Awal bulan ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking merasmikan projek itu yang akan siap dalam tiga fasa, dengan fasa pertama dijangka siap pada 2021 dan peringkat akhir pada 2023.

Bruce Lee adalah seorang lambang ikonik yang paling terkenal kerana kerjayanya dalam filem seni mempertahankan diri di Asia dan Hollywood.

Dia membintangi beberapa filem seni mempertahankan diri yang terkenal pada tahun 1970an, termasuk Game of Death, Way of the Dragon, dan Fist of Fury.