Wabak Coronavirus yang bermula di bandar Wuhan, China dikatakan sebagai ujian senjata biologi China yang bocor. Berita itu datang dari pakar perang biologi Israel bernama Dany Shoham.

Adalah diketahui bahawa Wuhan mempunyai dua makmal yang berkaitan dengan program bio-warfare.

Menurut Radio Free Asia, penyiaran semula laporan televisyen Wuhan pada 2015 yang menunjukkan makmal penyelidikan virus paling maju China yang dikenali sebagai Institut Virologi Wuhan.

Dany Shoham, bekas pegawai perisikan tentera Israel yang telah mempelajari perang bio Cina, mengatakan bahawa institut itu dikaitkan dengan program senjata biologi rahsia Beijing.

“Makmal tertentu di institut ini mungkin terlibat, dari segi penyelidikan dan pembangunan, dalam senjata biologi Cina, sekurang-kurangnya berdasarkan jaminan, tetapi bukan sebagai kemudahan utama,” kata Shoham kepada The Washington Times.

Shoham berkata, kerja-kerja senjata biologi telah dijalankan sebagai sebahagian daripada penyelidikan sivil-ketenteraan berganda dan sangat rahsia. Shoham adalah doktor dalam bidang perubatan mikrobiologi. Beliau adalah penganalisis perisikan tentera kanan Israel untuk peperangan biologi dan kimia di Timur Tengah dan di seluruh dunia, dengan pangkat leftenan kolonel.

China sendiri sentiasa menafikan mempunyai senjata serangan biologi.

Ada pula bagi kebanyakan warganegara China, mereka mendakwa bahawa Coronavirus itu adalah senjata dari Amerika Syarikat untuk melumpuhkan China selepas kalah dalam Perang Perdagangan.

Sumber: The Washington Times