Untuk memenuhi keperluan hidup seharian, kita dikehendaki bekerja. Pelbagai jenis kerja dijalankan untuk mendapatkan wang, seperti pertanian, perdagangan, perkhidmatan pengangkutan, guru, buruh, termasuk kerja pejabat seperti pekerja bank, pegawai negeri, dan kerani dalam pelbagai bidang.

Apabila berinteraksi dengan rakan sekerja, terutama di pejabat, akan sentiasa ada segelintir orang yang mempunyai bakat untuk menjadi ‘penjilat’. Sama ada kerana dia ingin mendapatkan perhatian yang lebih dan menonjol di kalangan rakan sekerjanya, atau ingin mempromosikan dirinya untuk mendapatkan kedudukan yang lebih tinggi. Malahan, mereka juga sering pura-pura membodek bos dalam pelbagai cara.

Di bual, kami akan mendedahkan beberapa ciri-ciri ‘penjilat’ yang sering dijumpai di tempat kerja.


1. Nampak rajin dan lincah bila ada orang atasan

Image result for hardworking staff
Gambar: Smart Business Trends

Apabila ada orang atasan, mereka kelihatan rajin dan lincah untuk melakukan kerja, walaupun kerja itu tidak terlalu mendesak untuk diselesaikan.

Walau bagaimanapun, apabila tiada orang atasan, mereka akan menjadi malas dan menangguhkan kerja kerana mereka fikir masih ada esok. Kata-kata utama yang sering digunakan: “ya”, atau “siap, bos”, walaupun dalam hatinya sering mengeluh.


2. Seorang yang bodoh, tetapi pandai dalam mengambil kesempatan atas rakan sekerja

that was stupid nbc GIF by The Blacklist
Gambar: giphy

Mereka biasanya bukan orang pintar dari segi intelek, tetapi pandai untuk menutupinya dengan menggunakan kemahiran rakan sekerja mereka.

Apabila terdapat perintah dari atasan, mereka mengerjakannya dengan semangat tetapi sering menyerahkan kerja itu kepada rakan sekerja mereka. Namanya akan tetap baik di mata atasan kerana ia selalu menyelesaikan tugas dengan baik dan tepat pada waktunya.


3. Sibuk membantu urusan peribadi bos, bukan urusan kerjanya

Related image
Gambar: neurosisefimera

Seorang pekerja kaki jilat ini biasanya akan membantu dengan perkara-perkara peribadi lebih daripada perkara-perkara kerja pejabat.

Tanpa ditanya, mereka biasanya akan menawarkan untuk membantu dengan perkara-perkara kecil yang diperlukan oleh bos, seperti membawa beg, membuat kopi, membersihkan bilik dan perkara-perkara seperti itu. Demi promosi, mereka sanggup menjadi ‘maid‘ bos.


4. Merasakan dia yang paling sibuk, tetapi tiada hasil kerja yang berguna.

Related image
Gambar: Michaelhyatt

Di dalam pejabat, penjilat akan terlihat seperti paling sibuk di kalangan rakan sekerja mereka yang lain. Mereka sengaja menunjukkan diri mereka kelihatan baik di mata bos.

Walau bagaimanapun, tidak ada hasil kerja yang berguna kerana mereka biasanya melakukan kerja remeh yang tidak terlalu penting kerana kerja penting selalu diwakilkan kepada rakan-rakan lain.


5. Selalu sembang pasal pencapaian dan kebanggaan diri sendiri

Related image
Gambar: indiatoday

BACA: 6 Helah Yang Digunakan Penemuduga Untuk Uji Anda

Gemar menceritakan kisah pencapaian dan kebanggaan diri sendiri kepada orang atasan dan bos mereka. Mereka sering ‘menjual diri’ dengan cara yang terbaik dengan menyebarkan kisah kehebatannya sendiri.

Sama ada ia dari segi pendidikan atau kehidupan sosialnya, atau ia boleh menjadi pengalaman kerja bertahun-tahun dalam syarikat terkemuka.


6. Suka mencari kesalahan orang lain lalu melaporkannya kepada orang atasan

war film GIF
Gambar: giphy

Mereka biasanya suka memainkan peranan detektif dengan cara memperhatikan rakan sekerja mereka sendiri.

Apabila dia melihat rakan sekerja atau dua rakan sekerjanya yang duduk bersebelahan atau secara kebetulan membuka media sosial, penjilat itu tidak teragak-agak untuk melaporkan secara langsung kepada bos.


7. Lebih memilih bergaul bersama bos daripada rakan seangkatan

Related image
Gambar: monster

Si kaki jilat menganggap bahawa rakan sekerja tidak sama level dengannya walaupun mereka mempunyai pengalaman dan pendidikan mereka yang sama.

Mereka lebih suka berinteraksi dengan pangkat atasan dan orang yang mempunyai kedudukan yang lebih tinggi daripadanya, dengan harapan dapat membuat pendekatan untuk naik pangkat atau naik gaji di masa hadapan.


8. Beri cenderamata khas selepas bercuti

Image result for gift to boss
Gambar: Sign Up Genius

Selepas bercuti, mereka biasanya membawa cenderahati khas untuk orang atasan. Kandungan, bentuk, harga dan nilai cenderamata biasanya lebih mahal berbanding dengan cenderahati yang diberi kepada rakan-rakan lain.

Berharap bos akan memikirkannya sebagai seseorang yang mempunyai nilai lebih daripada pekerja lain.


9. Meremehkan dan merendahkan rakan kerjanya sendiri

Related image
Gambar: hcamag

Sudah tentu, kerana mereka merasa rapat dengan orang atasan, mereka biasanya sombong, merasakan dia yang paling pintar dan sering kali meremehkan dan merendahkan rakan sekerja mereka sendiri.

Tahap keangkuhan orang bawahan akan selalu berkadar secara langsung dengan tahap kepercayaan atasan kepada bawahan.


10. Sengaja balik lambat walaupun tak ada kerja

busy jim carrey GIF
Gambar: giphy

Prinsip seorang kaki jilat:

Pantang balik sebelum bos balik

Mereka tidak akan balik ke rumah selagi bos masih ada di pejabat dan acah-acah macam ada kerja yang tidak terlalu penting.

Wow, boss mana yang tidak kagum dengan pekerja yang rajin dan selalu overtime macam ni?

Semua pekerja, tentu saja, ingin mendapatkan kedudukan yang lebih baik daripada sebelumnya, tetapi sudah tentu ia mesti melalui proses yang munasabah dan prosedur yang sesuai. Kedudukan yang baik secara semulajadi akan datang dengan peningkatan prestasi di pejabat.